word de maker van morgen

associate degree | engineering

wat is een associate degree

Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding (niveau 5). Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan. Zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te volgen.

Als Engineer houd je rekening met de techniek én de gebruiker. Je zorgt ervoor dat een product, systeem of dienst aansluit op de behoeftes van verschillende gebruikers. Je bent de ondernemende en essentiële schakel tussen ontwikkelen en het gebruik van producten en systemen.

meer over de associate degree engineering

De opleiding is opgebouwd uit verschillende challenges samen met organisaties in de hightech Brainport regio. Je bouwt vanaf de eerste dag aan je praktijkervaring en netwerk. Gedurende de opleiding kom je in aanraking met verschillende sectoren, gebruikers en technische disciplines.

Je maakt uiteindelijk een keuze voor het uitstroomprofiel Circulair Design & Business of User Interface Design.

Jouw persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan hierbij centraal.

programma details associate degree Engineering

De opleiding is opgebouwd uit verschillende fases en challenges. Tijdens de opleiding werken we niet met toetsen, maar met challenges. Op basis van de challenges word je professionele groei beoordeeld. Je wordt beoordeeld op proces en product, zo krijg je regelmatig feedback op je voortgang.

A student getting feedback during  the associate degree engineering

voor wie de associate degree Engineering is

Heb jij een passie voor techniek en innovatie? Wil je direct aan de slag met praktijkgerichte challenges? Ben jij nieuwsgierig naar technische systemen en wil je ze graag begrijpen, verbeteren en vernieuwen? En ben je zoek naar uitdagende en relevante oplossingen op het vlak van duurzaamheid?

Als ontwerpgerichte engineer ben je breed inzetbaar: of het nu bij een high tech bedrijf, ziekenhuis, start-up of een multinational is.

Bedrijven staan te springen om engineers zoals jij!

Waarom je zou moeten kiezen voor de associate degree Engineering

Je bouwt aan je netwerk en praktijkervaring vanaf de start. Je ontwikkelt een brede blik op technische uitdagingen. Veel aandacht voor je persoonlijke & professionele ontwikkeling. Je werkt aan betekenisvolle & praktijkgerichte challenges en producten. Baangarantie. Bedrijven staan te springen om engineers zoals jij! Je krijgt de mogelijkheid om door te stromen naar technische bacheloropleidingen.

Dan is deze 2 jarige hbo-opleiding (niveau 5) iets voor jou.

zoekende+ groeiende +studenten

leerjaar 1
how it's madeChallenge 1

Je gaat een hoogwaardig technologisch product ontleden en hier iets aan wijzigen of toevoegen. Je bent op de Fontys campus of bij de opdrachtgever. Je werkt samen in teams van maximaal 4 personen.

10 weken

Challenge 2

Je gaat aan de slag met verschillende sectoren waarin in technologie een belangrijke rol spelen. Denk aan zorg, mobiliteit en food. Uiteindelijk kies je in welke sector je gaat verdiepen. Je werkt aan een technische oplossing die zich richt op optimalisatie. Je bent op de Fontys campus of bij de opdrachtgever. Je werkt in duo’s.

10 weken

Challenge 3

Je kiest voor een bedrijf waar je op avontuur gaat. Een start-up, scale-up of een groter bedrijf. Een bedrijf in de hightech industrie, of juist een ander type organisatie bijvoorbeeld in de zorg of de voedingsindustrie.

15 weken

leerjaar 2
idea to marketChallenge 4

Je gaat een business idee realiseren. Dit kan in een bestaande organisatie of als ondernemersidee. Je gaat van idee naar een eerste versie (prototype), waarbij de gebruiker betrokken is. Daarna ontwikkel je het prototype uit tot een eerste product (minimal viable product). Je leert wat er nodig is om een product te ontwikkelen, realiseren en lanceren. Waar en met wie je werkt is afhankelijk van je situatie.

15 weken

Challenge 5

Je bepaalt zelf de invulling van je challenge. Je kunt je business idee door ontwikkelen en je eigen onderneming opzetten. Of je kunt binnen een bestaande organisatie aan de slag, waar je in de toekomst graag zou willen werken. Naast de challenges heb je “slow cooking weeks”. In deze weken besteed je aandacht aan je persoonlijke, professionele en kennisontwikkeling.

19 weken

Werkplekken
& stages

Alles wat je leert is gekoppeld aan de praktijk. Per student kijken we welke hulp er nodig is bij het vinden van een werkplek. Als je een vaste werkplek hebt kijken we per challenge of deze geschikt is.

gedurende de challenges

De opleiding leert jou
om een flexibele,
breed inzetbare en ondernemende
engineer te worden.

stage & werkplekken

Gedurende de hele opleiding verweven we de werkpraktijk in de challenges. Per challenge of fase kan de intensiteit waarmee je actief bent op de werkplek verschillend zijn. Ook bekijken we per student welke mate van hulp er nodig is vanuit de opleiding om je te helpen aan het vinden van een werkplek. Indien je een vaste werkplek hebt als student bekijken we per challenge of deze geschikt is en/of welke mogelijkheden er zijn om tot een passende werkplek te komen.

na je opleiding

Na je afstuderen ben je van grote waarde binnen technische en niet-technische georiënteerde bedrijven. Je hebt een brede kijk op technische uitdagingen en je beheerst een “design-based aanpak” gedurende het ontwerpproces. Je bent de verbindende schakel tussen techniek en gebruiker om tot duurzame en werkende oplossingen te komen.

Als professional kun je de volgende dingen uitvoeren:

  • bedrijven helpen met het duurzaam verantwoord maken van hun producten & productietechnieken.
  • als zelfstandig ondernemer jouw product of service op de markt zetten.
  • de technische ontwerper zijn die op een design-based manier zijn bijdrage levert bij het bedenken en bouwen van technische oplossingen.
  • als projectleider innovatieve projecten opzetten en resultaatgericht tot een succesvol einde te brengen.
  • het ontwerpproces faciliteren waarbinnen technische experts hun bijdrage leveren. Jij zorgt dat de werkelijke gebruiker vanaf het eerste moment betrokken is.

Intake proces

Na aanmelding krijg je een ‘toolbox’ thuisgestuurd om een mini-challenge op te lossen. We plannen een intakegesprek, waarin je jouw uitwerking op de mini-challenge toelicht.

Het doel van de challenge is dat wij jou beter leren kennen, zodat we je kunnen helpen om de opleiding succesvol te doorlopen. Daarnaast krijg jij een beter beeld om te bepalen of de opleiding echt bij je past. Het is geen toelatingstest, maar een goede kennismaking.

hoe je je aanmeld

Om jezelf aan te melden voor de Associate Degree Engineering moet je jezelf via Studielink inschrijven.
studielink

upcoming
events

Do you want to know the program better? Discover the events about this program and sign up now to reserve your spot!
let's get in touch

Are you interested in hearing more about the program? Fill in the form, and let's start talking. We are here for you!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form...